La porcellana és un producte ceràmic tradicionalment
La porcellana s'obté a partir d'una
pasta molt elaborada composta per caolí , feldspat i quars. El procés de cocció es realitza en
dues etapes. La primera correspon a l'obtenció del bescuit (850-900 ° C) i
la segona correspon al vidriat (a temperatures que varien segons el producte
entre 1175 i 1450 ° C). La porcellana se sol decorar en una tercera cocció
(tercer foc) amb pigments que s'obtenen a partir d'òxids metàl·lics calcinats.
La tipologia de la porcellana és
molt àmplia: porcellana d'alt foc, porcellana d'ossos (bones xinesa),
porcellana tècnica, porcellana elèctrica, porcellana d'Aturs, etc.
TIPOS DE PORCELANA :
El Caolí, també conegut com "argila de la Xina", anomenada així pels seus orígens el jaciments inicials se situen en d'Kaoling, situats a la Província de Kiangsi (Xina). "Kao-liang", significa "cim alta ..
Són argiles primàries (encara que també existeixen caolí secundari) que s'han format per la meteorització "in situ" del feldspat. En comparació amb les altres argiles, resulta poc plàstica, a conseqüència que, les partícules que la formen, són de grans dimensions. És una argila poc plàstica. En el seu estat natural es troba barrejada amb feldspat i quars per la qual cosa s'ha de sotmetre a processos de purificació. La seva composició química és molt semblant a la de la caolinita.
Els dipòsits europeus més famosos són els de Cornwall, a Anglaterra, seguits pels de Zettlitz prop de Karlsbad a Txecoslovàquia, i els de Kemmlitz, Börtewitz i Amberg a Alemanya. Als Estats Units els dipòsits principals de caolí residual estan situats en una banda que va des Vermont a Geòrgia i fins la vall del Mississipí.
Per ser un material molt refractari, en la pràctica, rarament s'utilitza el caolí per si sol, sempre forma part d'alguna composició per pastes ceràmiques. El seu punt de fusió està per sobre dels 1800 º C. La majoria de tanques caolins crus es tracten posant-los al principi en suspensió mitjançant operacions adequades de mescla, rentatge, polvorització i dispersió. Després la purificació pot prosseguir en línies semblants a les utilitzades en Cornwall, amb sedimentació progressiva de les impureses reforçada per una roda de sorra seguida per decantació o per filtració en filtres, premsa i assecat.
La consideració dels antics mètodes de separació de les impureses de la pasta d'argila en diversos canals i pous demostra que tots ells, a més de consumir excessiu temps, espai i mà d'obra, desaprofiten bastant argila adherida a les impureses eliminades. Mètodes més recents intenten vèncer aquests defectes.
En realitat a Europa, fins al S. XVIII, es coneixia la porcellana a partir dels viatges de Marco Polo i de l'obertura de les rutes de les espècies i la seda. La porcellana arribava juntament amb aquestes altres mercaderies, encara que pel seu pes i volum, era més costós el transportar de manera que, resultaven ser uns productes amb preus molt alts i, per tant no existia una gran demanda, de manera que els ceramistes i alquimistes europeus de l'època, van tractar de descobrir els components de la porcellana per tal de fabricar a Europa els objectes de porcellana, el que els hagués reportat uns grans beneficis.
Al S. XVII serien els holandesos els que es dedicarien a importar des de les "Índies" la porcellana Xina. A França, tracten de copiar aquesta ceràmica i es fabrica el que es va anomenar porcellana de "pasta tendra".
No seria fins a principis del Segle XVIII, quan l'alquimista Johann Frederick Böttger presoner del rei August II, rei de Polònia i Elector de Sajonia, que després de llargs anys d'investigació i treball va descobrir la composició i el procediment de cocció de la porcellana.
Janet Gleeson en el seu llibre "El arcà" ens relata el descobriment de la porcellana a Europa.
Quins eren els principals obstacles amb què es trobaven ceramistes i alquimistes a l'hora de fabricar la tan cobejada porcellana? Mai van arribar a imaginar que el veritable secret de la porcellana era a la barreja de dos components el Caolí o argila de la Xina amb el feldspat, conegut amb el nom de Pedra de la Xina o Petuntse, en unes determinades proporcions. Un altre problema era el no conèixer la temperatura a la qual havien de coure. Lògicament si desconeixien els components també desconeixien les temperatures de fusió i comportament d'aquests. El més a prop que van estar va ser amb el gres que es feia a Alemanya des de l'Edat Mitjana. La seva temperatura de cocció es situa entre 1.200 i 1.400 graus C per vitrificar l'argila. Però també en aquest cas el material resultant, encara que no era porós, no era translúcid i no tenia el refinament de la porcellana. Tampoc en aquest cas podrien rivalitzar amb la finor i la brillantor de la porcellana autèntica.
Hi ha altres productes que també es designen com porcellana, que són:
Porcelana tova
Es coneix com "porcellana tova" a un producte ceràmic que és vidrat i blanc però que cou a una temperatura molt més baixa que la porcellana o "porcellana dura", es tracta d'una massa que és relativament pobra en substància argiloses i rica en contingut quars i de feldspat.
Porcelana bescuit i de París
Es designa amb aquest nom a la porcellana molt rica en feldspat i que s'empra per modelar figures, donant uns colors blancs amarfilados semblant al marbre.
Porcelana d'os
Des que es va conèixer la porcellana a Europa, Anglaterra sempre va tractar de produir una porcellana el més pareceda a la qual arribava d'orient, així va crear una porcellana translúcida i molt vidriada, sent els seus caracteriísticas principals:
- la temperatura de cocció del bescuit és reklativamente baixa, 1200.1250 º, encara que major que la del envernissat.
- seus components principals són caolí i "Cornish Stone o en comptes d'aquest últim material s'empra feldspat i quars.
- després de la seva cocció dóna un color blanquinós.
- com a fundent s'empra la cendra d'os que s'obté per calcinació eliminant els components orgànics, que després de tamisat, produeix una pols blanca que en realitat és un fosfat de calç, de manera que es pot substituir fàcilment pel mateix compost d'origen mineral .
Porcelana fritada
Amb aquest nom es designen pastes que també es denominen porcellanes però la seva temperatura de cocció és molt baixa entre 1100 i 1200 º C., això s'aconsegueix substituint parcialment o totalment el feldspat per materials encara més fusibles, com ara afegint a la massa un vernís frita o vernís de tipus fayenza.
Aquest tipus de porcellana és molt transparent i té unes aplicacions molt concretes, per a la fabricació de botons i dentadures postisses.
La porcellana fría.En l'actualitat hi ha uns productes que s'han anomenat "porcellana freda", usats en cursos i tallers de en manualitats, impartit i adequat per a nens de totes les edats i persones amb inquietuds artesanals.
La porcellana freda, està composta fonamentalment per cua de vinil i fècula de blat de moro, mostrant un color blanc que pot acolorir en el moment del seu pastat o un cop sec.
La porcellana freda és una massa dòcil, amb una textura suau, molt plàstica, que es deixa modelar fàcilment i molt neta, idònia per als treballs amb escolars, gaudint de l'avantatge que no és tòxica. Per als docents, aquest tipus de pasta és una alternativa a la plastilina ia la mateixa argila.
Un cop acabades i seques les peces, l'aspecte és similar a la porcellana, però amb el gran avantatge que no necessita cocció ja que endureix en contacte amb l'aire, d'aquí el seu nom de "porcellana freda".
Materials De Porcellana,Química:
1. Morter i mà o pistil.
Un morter és un estri que serveix per a convertir en pols les diferents
substàncies químiques, aliments, etc.
2. Capsula de porcellana.
. Generalment de porcellana, sent
aquesta un got químic de fons
rodó per concentrar solucions. Serveix
per escalfar i evaporar líquids,
fondre cristal · litzar sòlids.
3. Gresol.
Serveix per calcinar substàncies, fondre sòlids.
4. Gooch amb del fons i la vora exterior. S'utilitza
per a la determinació
total de sòlids en suspensió.
5. Embut Büchner
Un embut Büchner és una peça del material de laboratori de química
utilitzat per realitzar filtracions. Tradicionalment
es produeix en porcellana,
per la qual cosa el classifica entre el material de porcellana.
6. Triangle de porcellana
Fabricat en porcellana i filferro. Permet
treballar amb gresols de porcellana
a altes temperatures en anàlisi de cendres.
Material de làtex:
1. Tub o mànega (diàmetre
estàndard)
Són usats per transportar productes químics líquids o gasosos.
2. Flascó rentador o piseta.
És un pot cilíndric de plàstic o vidre amb bec llarg, que s'utilitza en el
laboratori de química o biologia, per contenir algun solvent, per la qual
general aigua destil · lada o desmineralitzada, encara que també solvents
orgànics com etanol, metanol, hexà, etc.
3. Taps del 4, 6, 8. Etc
Un tap és una eina utilitzada per segellar un
contenidor,
per exemple una ampolla, un tub o un barril. A
diferència d'una tapa
que no desplaça el volum intern, els taps s'insereixen (almenys en part)
dins del contenidor en l'acte de segellat.
4. Embuts
L'embut és un instrument emprat per canalitzar líquids i materials
sòlids granulars en recipients amb boques estretes. És usat principalment
en cuines, laboratoris, activitats de construcció, ...
§
Pols d'alabastre i de marbre
§
Òxids: de potassi, d'alumini i de magnesi
§
Esmalt d'estany (només en època dels Mediqui)