jueves, 14 de junio de 2012

Marbre

Qué és?

El marbre és una roca metamòrfica, calcària, amb textura compacta ,un aspecte cristalitzat i cristal·lina composta per grans microscòpics de calcita. El marbre és una roca ornamental amb un ús històric. Avui dia s'utilitza per a fer peces de paviments i revestiments, taulells de mobles, etc. El seu ús com a material d'escultura privilegiat a l'època clàssica l'ha convertit en signe d'elegància. És famós el marbre blanc de Carrara a Itàlia. L'escultor del renaixement italià ,Miquel Àngel, visitava les pedreres de Carrara per escollir personalment els marbres per a les seves escultures. Altre marbre blanc de gran qualitat i amb denominació d'origen és el de Macael, població coneguda com la "Ciutat de l'Or Blanc", en estar totes les seves places i voreres cobertes del mateix. Aquest marbre es pot trobar en obres tals com el Pati dels Lleons de l'Alhambra de Granada (Andalusia).





Propietats

Densitat entre 2.38 y 2.87 kg/dm³  
Dureza entre 3 y 4 
Absorció d`aigua en pes entre  0.2 y 0.7 %
Resisténcia a la compresió entre 600 y 1000 kg/cm²
Resisténcia a la tracció  entre 100 y 360 kg/cm²
Hi ha altres propietats mes específiques i molt variables com la resistència química i al desgast así com el coeficient de expansió térmica que deuen ser consultades amb les normes del país o les especificacions técniques dels productors del marbre.
Sempre deurá tindre en compte que el mercat dels marbres, sempre resaltarán molt més les qualitats estétiques del producte, el seu fort, mentres que les dades técniques, adquireixen un lloc secundari i aquestos últims son els decisius a l`hora d`un proyecte.


Per a qué serveix?

El marbre és un component car, sensible i molt variable, però amb un inapreciable valor estètic i una alta reputació històrica que ho fa desitjable per moltes persones, però, la seva relativa alta reactivitat química, la seva tendència a l'tacat, la seva baixa duresa i resistència al desgast així com la seva fragilitat el fan apropiat només per a certs usos amb èxit garantit.
No s'han d'utilitzar superfícies de marbre a:

Taulells per gabinets de cuina, la constant humitat, la possibilitat que es vessin productes àcids (vinagre, salsa de tomàquet, amaniments etc) i la utilització de ganivets d'acer al tall poden arruïnar ràpidament la bellesa inicial del taulell.

Pisos de trànsit intens de persones, on puguin tenir accés objectes molt pesats com automòbils o on hi hagi animals que orinin o defequin sobre el marbre.

Zones d'altes temperatures o on hi hagi la possibilitat d'esquitxades de líquids molt calents o productes químics.

La utilització de xapats de marbre a les parets de les dutxes, encara que freqüent, requereix d'un tractament de recobriment especial de la superfície amb resines segelladores especials i un acurat manteniment per conservar la superfície en estat òptim.


El lloc d'aplicació per excel · lència dels marbres és:

Recobriment decoratiu de parets, ja sigui en zones exteriors o interiors d'edificis, especialment perquè dóna un bell aspecte a l'edificació de per vida eliminant amb això la necessitat de pintar.

En parets interiors de passadissos d'instal · lacions mèdiques (hospitals, clíniques etc) on el tràfic de persones és alt i on la sensació i la necessitat de neteja és important.

En llocs on l'estètica jugui un paper preponderant i les despeses de manteniment es justifiquen per la pròpia productivitat del local, com ara salons de reunions, sales de conferència o recepció, palaus d'art o de congressos i similars.

Per al esculpit d'obres d'art.

Com s`extrau?

El marbre s'obté en pedreres a l'aire lliure. Les pedreres més conegudes mundialment són les de Carrara (Itàlia) i les del Pentèlic (Grècia). Amb marbre de Carrara, l'escultor italià Miquel Àngel Buonarroti va realitzar algunes de les seves més belles creacions. I amb marbre del Pentèlic es va construir el Partenó a l'acròpolis atenesa. Per saber més podeu mirar aquest video: http://www.youtube.com/watch?v=PasWUXjyfic

Localització

Una de les zones d'extracció de marbre més importants del món és l'impressionant complex de pedreres i fronts, explotat des de temps immemorials, que es situa a la Serra de Macael, al sud del Almeria, terme municipal de Macael.
  
















Per a més informació podeu mirar aquestos enllaços:


es.wikipedia.org/wiki/Mármol

www.arqhys.com/tutoriales/2009/01/informacion-sobre-marmol.html

http://www.sabelotodo.org/construccion/marmol.html





1 comentario:

  1. Como se sabe cómo de obtiene el brillo característico del marbre?

    ResponderEliminar